A Hodgkin limfóma kockázati tényezői közül nem sok ismert

A petefészekrák kezelése általában műtét és kemoterápia kombinációját foglalja magában. A műtét magában foglalhatja a méheltávolítást, különösen, ha a rák kiterjedt. (21)

A méheltávolítás a korai stádiumú méhnyakrák leggyakoribb kezelése is, amely a méhnyakot, a méh alsó részét bélelő sejtekben kezdődik.

Ez a rák, amelyet néha Hodgkin-kórnak is neveznek, ritkább, mint a limfóma egyéb formái.

A Hodgkin limfóma a nyirokrendszer rákja.

A Reed-Sternberg-sejteknek nevezett nagy rákos sejtek megkülönböztetik a Hodgkin limfómát más típusú limfómáktól, beleértve a non-Hodgkin limfómát is.

A Hodgkin limfóma prevalenciája

A Hodgkin limfóma a rák viszonylag ritka formája. A Hodgkin limfóma esetei az Egyesült Államokban előforduló összes rákos eset körülbelül 0,5 százalékát teszik ki.

A leukémia szerint 2014-ben körülbelül 178 000 ember élt Hodgkin limfómával az Egyesült Államokban. & Limfóma Társaság.

2015-ben mintegy 9000 új betegséget diagnosztizálnak.

Az Egyesült Államokban 500 emberből körülbelül 1-nél diagnosztizálnak Hodgkin limfómát élete során.

A Hodgkin limfóma kockázati tényezői

A kockázati tényező az, ami befolyásolja a betegség kialakulásának esélyét.

A Hodgkin limfóma kockázati tényezői közül nem sok ismert. Sok embernél, akinél kialakul a betegség, nincsenek nyilvánvaló kockázati tényezők.

A Hodgkin limfóma ismert vagy feltételezett kockázati tényezői a következők:

Fertőző mononukleózis (más néven mono): Az Epstein-Barr vírussal (EBV), a mono-t okozó vírussal fertőzött embereknél fokozott a Hodgkin limfóma kialakulásának kockázata. Nem világos, hogy az EBV pontosan hogyan növeli ezt a kockázatot, amely még mindig nagyon kicsi. Életkor: Bármely életkorú személynél diagnosztizálható Hodgkin limfóma, de leggyakrabban fiatal felnőtteknél (20-34 éves korig) és idősebb felnőtteknél (55 éves és idősebb) észlelhető. Nem: A Hodgkin limfóma valamivel gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél. Családi anamnézis: Ha van egy testvére Hodgkin limfómában, nagyobb lehet a betegség kialakulásának kockázata. HIV-fertőzés: A HIV-fertőzötteknél (az AIDS-t okozó vírus) fokozott a Hodgkin-limfóma kialakulásának kockázata.

Hodgkin limfóma túlélése

A Hodgkin-limfóma túlélési aránya az elmúlt néhány évtizedben javult, ahogy a kezelések javultak.

A Hodgkin limfómát ma a rák egyik legjobban gyógyítható formájának tekintik.

Az orvosok gyakran megvitatják a páciens prognózisát vagy kilátásait a különböző rákos megbetegedések esetében, megemlítve az ötéves túlélési arányt, vagy azon betegek százalékos arányát, akik legalább öt évet élnek a rák diagnosztizálása után. (Néhány ember sokkal tovább él.)

A National Cancer Institute szerint a Hodgkin-limfóma ötéves túlélési aránya körülbelül 86 százalék.

A kilátások valamivel jobbak azoknál, akiknél fiatalabb korukban Hodgkin limfómát diagnosztizáltak. A 45 éves koruk előtt Hodgkin limfómával diagnosztizált emberek ötéves túlélési aránya körülbelül 94 százalék.

A Hodgkin-limfóma okozta halálozási kockázat a 75 és 84 év közötti embereknél a legmagasabb.

Bizonyos egyéb tényezők, mint például a rák stádiuma (meddig terjedt) a diagnózis idején, befolyásolják az egyén túlélési valószínűségét.

Legújabb Hodgkin limfómában

Mit tanultam, amikor a férjem ritka rákot kapott

Egy új tanulmány rávilágít a limfómatípusok genetikai különbségeire

Támadó limfóma kemoterápia nélkül

Az összes megtekintése itt: Lymphoma

Iratkozzon fel rákkezelési hírlevelünkre!

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

SEER Stat Fact Sheets: Hodgkin Lymphoma; Nemzeti Rákkutató Intézet. Tények és statisztikák: Hodgkin és non-Hodgkin limfóma; Leukémia & Limfóma Társaság. Melyek a Hodgkin-kór kockázati tényezői? Amerikai Rák Intézet. Mutass kevesebbet

A Lymphoma legújabb verziója

Mit tanultam, amikor a férjem ritka rákot kapott

Február 28-a a ritka betegségek napja; egy nő elmondja, mit tanult, amikor 30 éves férje egy agresszív ritka rákkal szembesült.

Írta: Susanne Katus 2019. február 27

Egy új tanulmány rávilágít a limfómatípusok genetikai különbségeire

A kutatás segíthet a betegeket a betegségük genetikai hátterén alapuló megfelelőbb kezelések felé terelni.

Szerző: Shari Roan 2018. április 20

6 általános mítosz a csontvelő-adományozással kapcsolatban

Írta: Everyday Health Guest Columnist 2016. december 6

Támadó limfóma kemoterápia nélkül

A tudósok megtalálták a rákos limfóma sejtek elleni küzdelmet úgy, hogy a HDL-t – a jó koleszterint – olyan nanorészecskékkel szimulálják, amelyek olyan jók, mint az arany.

Írta: Jessica Figer, 2013. január 21

Andy Whitfield halála meghozza a non-Hodgkin limfóma központi stádiumát

A Spartacus színészének korai halála nyomán a rajongók csodálkoznak a rák miatt, amely kioltotta az életét. Íme, amit tudnod kell.

Írta: Allison Takeda 2011. szeptember 12

A limfómával összefüggő fájdalom kezelése

A limfómája okozza a fájdalmát? Ne szenvedj csendben. Számos hagyományos és kiegészítő orvosi lehetőség létezik a megkönnyebbülésre.

Írta: Madeline R. Vann, MPH, 2009. május 20

Okoz-e a limfóma mélyvénás trombózist?

Írta: Dr. Ann LaCasce 2008. június 2

A duzzadt nyirokcsomók szövődményei

Írta: Dr. Ann LaCasce, 2008. február 18

Rákhírek a 2021-es virtuális AACR éves találkozóról: Célzott terápia és immunterápia áll a középpontban

A célzott terápia és az immunterápia javulást mutatott a tüdőrák, a limfóma és a melanoma esetében.

Írta: Miriam Davis, PhDA, 2021. április 22

Cancer News Digest: A rákkutatás és -kezelés legújabb fejleményei 2021 márciusában

A szív egészséges étrendje véd a rák ellen, az akupunktúra a rák utáni izom-csontrendszeri fájdalmakra hat, és 2021 márciusától további rákkal kapcsolatos hírek.

Írta: Liz Scherer 2021. április 12"

A lipoma egy jóindulatú zsírszövet, amely általában a bőr és az alatta lévő izom között helyezkedik el. És bár ijesztő lehet a mi az dietonus csomók megtalálása a testén, a lipomák valószínűleg ártalmatlanok. Azonban a biztonság kedvéért továbbra is ellenőriznie kell őket orvosának.

Ha lipomája van, nincs egyedül: az Amerikai Ortopéd Sebészek Akadémiája szerint ezek a leggyakoribb lágyrészdaganatok felnőtteknél. (1) Egynél több lipomája is előfordulhat, és ezek valamivel nagyobb valószínűséggel fordulnak elő férfiaknál, mint nőknél. (1)

A lipoma jelei és tünetei

A lipoma tapintása valószínűleg tésztaszerű vagy gumiszerű; akár az ujjával is mozgathatja egy kicsit. A lipomák általában nem fájdalmasak, és nem okoznak tüneteket. Egy kivétel: A lipomában szenvedő személy fájdalmat érezhet, ha a lipoma idegeket nyom, vagy ereket tartalmaz. (2)

Amit döntő (és megnyugtató) tudni, hogy a lipomák nem rákosak. Hacsak a lipoma nem növekszik, vagy valamilyen módon nem zavarja Önt, nincs szükség további intézkedésekre, miután megvizsgálta. Kezelőorvosa ellenőrizni fogja a lipomát.

A lipomák bárhol kialakulhatnak a testen, de nagy valószínűséggel a törzsén, a vállán, a nyakán és a karján találhatók. Hajlamosak lassan növekedni, és általában nem érnek nagyobbak 2 hüvelyknél, bár egyesek ennél nagyobbra nőhetnek.

A lipoma okai és kockázati tényezői

Az orvosszakértők nem tudják, mi okozza a lipomát, de egyesek úgy gondolják, hogy ez egy fizikai traumára adott válasz. (3) Mások úgy gondolják, hogy a lipoma már létezik, és a sérülés miatt került napvilágra.

Íme néhány lehetséges kockázati tényező:

A testmozgás hiánya Mint sok mindennél, a fizikai aktivitás is megvédhet. Egyes orvosok úgy vélik, hogy a lipomák gyakrabban fordulnak elő inaktív embereknél. (1) Genetika A lipomák gyakran családokban fordulnak elő, így a gének szerepet játszhatnak. Életkor Bár a lipomák bárkiben kialakulhatnak, a legvalószínűbb a 40 és 60 év közötti középkorú felnőtteknél. Bizonyos egészségügyi állapotok Egy személynél egy vagy több lipoma alakulhat ki, ha Gardner-szindrómában szenved (egy jóindulatú és rosszindulatú daganatot okozó örökletes állapot). daganatok kialakulása), adiposis dolorosa, familiáris multiplex lipomatosis vagy Madelung-kór (leginkább olyan férfiaknál fordul elő, akik sokat ivók).

A szerkesztő válogatása

A legjobb testtömeg-gyakorlatok minden testrész edzéséhez

10 módszer, hogy fittebb legyen a napodban

10 lépés az egészséges, boldog öregedés felé

Hogyan diagnosztizálható a lipoma?

Orvosa felveszi a kórtörténetét, és fizikális vizsgálatot végez. Bizonyos esetekben azonban más problémákat is ki akarhatnak zárni az alábbi tesztek segítségével: (1,4,5)

Röntgensugárzás Számítógépes tomográfia Mágneses rezonancia képalkotás Ultrahang Biopszia

A legtöbb esetben a biopszia nem szükséges. De előfordulhat, hogy orvosa szeretne egy kis mintát venni a csomóból, hogy mikroszkóp alatt megvizsgálja.

Ezeknek a szűrési módszereknek a célja a liposzarkóma, a zsírszövet ritka daganatának kizárása. A lipomákkal ellentétben a liposarcomák gyakran fájdalmasak, gyorsan nőnek, és nem mozgathatók egy ujjal.

A lipoma prognózisa

A lipomák kilátásai gyakran nagyon jók. Hacsak a lipomák nem fájnak, tovább nőnek vagy változnak, nincs szüksége más kezelésre, mint annak biztosítására, hogy orvosa megnézze a rendszeres fizikális vizsgálat során.

A lipomákban szenvedőknél nem nagyobb valószínűséggel alakul ki liposzarkóma. Az atipikus lipomák liposzarkómává alakulhatnak, de ritka. (1) Az atipikus lipomák általában nagyobbak, és inkább a végtagokban (mint például a karokban) helyezkednek el, mint például a törzsben. (6)

A lipoma időtartama

Ha egy lipomát műtéti úton eltávolítanak, nagy valószínűséggel nem tér vissza. Sokan dönthetnek úgy, hogy együtt élnek a lipomával, ha az nem látható helyen található és nem fájdalmas.

Lipoma kezelési és gyógyszeres lehetőségei

A lipomát általában nem kell kezelni, hacsak nem zavar. Ennek ellenére orvosa javasolni fogja az időszakos ellenőrzések ütemezését, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a daganat semmilyen módon nem növekszik vagy változik.

Ha a lipoma zavarja, kényelmetlen vagy növekszik, orvosa javasolhatja a lipoma eltávolítását.

Az egyetlen kezelés, amely teljesen eltávolítja a lipomát, a műtét. Ha úgy dönt, hogy eltávolítja a lipomát, akkor érdemes ezt még kicsiben megtenni, mivel minél nagyobb lesz, annál bonyolultabb az eltávolítása. (4) Általában helyi érzéstelenítőt használnak a terület zsibbadására a műtét előtt, bár a nagyobb lipomák általános érzéstelenítést igényelhetnek.

Zsírleszívás is használható. Ebben az eljárásban a csomót egy tűn keresztül egy nagy fecskendőbe szívják fel. A Cleveland Clinic szerint a zsírleszívás nagyobb arányú kiújulással jár. (2)

Gyógyszeres lehetőségek

A szteroid injekciókat néha a lipoma csökkentésére használják, de valószínűleg nem szüntetik meg teljesen. (7)

Alternatív és kiegészítő terápiák

Nincsenek ismert klinikailag bizonyított és hatékony alternatív gyógymódok a lipomák megszabadulására.

Lipoma megelőzése

Az American Academy of Family Physicians szerint nincs ismert módszer a lipomák kialakulásának megelőzésére. (8)

A lipoma szövődményei

A lipomák jellemzően ártalmatlanok, és a jó hír az, hogy általában így is maradnak. Méretüktől és helyüktől függően azonban megnyomhatják a szerveket, és légszomjat vagy székrekedést okozhatnak. (9,10)

Az eltávolításuk komplikációkat okozhat.

Kutatás és statisztika: kinek van lipomája?

A lipomák a leggyakoribb zsírdaganatok, amelyek felnőtteknél fordulnak elő, és legvalószínűbb, hogy középkorban, 40 és 60 év között jelentkeznek. Előfordulásuk évente 2,1/1000 személy. (4) A lakosság 1 százalékát érinthetik. (4) Férfiaknál valamivel gyakoribbak, mint nőknél. A StatPearls szerint a lipomákkal küzdő emberek 5 százaléka közülük több is van. (4)

Idősebbé, bölcsebbé és fittebbé válni

10 lépés az egészséges, boldog öregedés felé

A barátság gyógyító ereje az életkorral nő

A tanulmány azt mutatja, hogy ez az 5 egészséges szokás több mint egy évtizeddel növelheti az életét

A lipoma kapcsolódó állapotai és okai

Bár a lipomák ritkán rákosak, fontos, hogy kivizsgálják őket, hogy orvosa megbizonyosodjon arról, hogy nincs-e liposzarkómája.

És bár rendkívül ritka, a lipomák néha bizonyos rendellenességekkel, például többszörös örökletes lipomatózissal, Gardner-szindrómával, adiposis dolorosa-val és Madelung-kórral társulhatnak.

Források, amelyeket szeretünk

Számos jelentős orvosi központ és egészségügyi szervezet kínál tanácsokat és információkat a lipomákkal kapcsolatban a webhelyén:

John Hopkins MedicineMayo ClinicCleveland ClinicOrthoInfo (az Amerikai Ortopéd Sebészek Akadémiájától)

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

Lipoma. OrthoInfo. 2018. augusztus Lipomák: Áttekintés. Cleveland Klinika. 2016. március 18. Aust MC, Spies M, Kall S et al. Poszttraumás lipoma: tény vagy fikció? Nyúzott. 2007. november–december. Charifa A, Azmat CE, Badri T. Lipoma Pathology. StatPearls. 2020. szeptember 21. Liposarcoma: diagnózis és tesztek. Cleveland Klinika. 2019. július 23. Fisher S, Baxter K, Staley C és mtsai. Az általános sebész nehézségei: atipikus lipomatózus daganat vs lipoma, kinek van szüksége sebészi onkológusra? Az American College of Surgeons folyóirata. 2013. november Salam G. Lipoma kimetszés. amerikai háziorvos. 2002. március. Lipomák. Háziorvos. org. 2020. május 12. Lipoma. Cancer Research UK. 2020. február 20. A lipoma megértése. Szent Lukács.

Források

Lipoma. OrthoInfo. 2018. augusztus Lipomák: Áttekintés. Cleveland Klinika. 2016. március 18. Salam G. Lipoma kimetszés. amerikai háziorvos. 2002. március. Charifa A, Azmat CE, Badri T. Lipoma Pathology. StatPearls. 2020. szeptember 21. Lipoma. Mayo Klinika. 2020. február 7. Lipomák. Merck kézikönyv. 2020. szeptember. Kanoji D, Dakle P, Mayakonda A et al. A lipomák szomatikus elváltozásainak azonosítása teljes exome szekvenálás segítségével. Tudományos Jelentések. 2019. október. Lipoma (kar). MedlinePlus. 2019. április 16. Jóindulatú daganatok: csont és lágyszövet. Massachusetts Általános Kórház. Mutass kevesebbet

Iratkozzon fel Egészséges Bőr Hírlevelünkre!

A legújabb Lipoma

6 műtét utáni tipp a metszés gyógyulásához

A megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú – de gyakran figyelmen kívül hagyott – része a helyreállítási tervnek.

Írta: Andrea Peirce 2021. április 26. Szponzorált hirdetési tartalom

8 dolog, amit az ekcémás embereknek tudniuk kell a COVID-19 vakcinákról

Bőrgyógyászok szerint az atópiás dermatitiszben szenvedők túlnyomó többsége számára előnyös lehet az új koronavírus elleni védőoltás. Olvas. . .

Írta: Moira Lawler 2021. április 20

Te – Igen, Te! — Lehet Psoriasis Patient Advocate

Írta: Howard Chang 2021. március 25

A pikkelysömörrel való élet ázsiai amerikaiként azt jelentheti, hogy „keserűt eszik”

Írta: Howard Chang 2021. március 3

Mi a teendő, ha a helyi kezelések nem elegendőek a pikkelysömörhöz

Az Ön állapotának előrehaladtával előfordulhat, hogy meg kell fontolnia szisztémás kezeléseket a tünetek kezelésére.

Írta: Colleen de Bellefonds 2021. február 23

10 jel, hogy itt az ideje, hogy hívja bőrgyógyászát a pikkelysömörrel kapcsolatban

Előfordulhat, hogy fel kell vennie a kapcsolatot bőrgyógyászával a rendszeres látogatások között.

Írta: Colleen de Bellefonds 2021. február 23

7 módja annak, hogy kapcsolatba lépjen másokkal, ha Hidradenitis Suppurativa van

Így érezheti magát kevésbé egyedül, ha ezzel a krónikus bőrbetegséggel él.

Írta: Julie Stewart 2021. február 11

9 diéta, amit a Hidradenitis Suppurativa ellen tehet és nem

A diéta önmagában nem gyógyítja meg az állapotot, de az, amit eszel, csökkentheti a gyulladást és enyhítheti a HS tüneteit.

Recommended Posts