Ma ez a kifejezés általában a tüdőrák minden típusára vonatkozik

A hormonális gyógyszerek szintén növelhetik a kockázatot. Klinefelter-szindróma Az ilyen betegségben szenvedő férfiaknak egynél több X-kromoszómája van, ami alacsonyabb androgének- vagy férfihormonszintet eredményez, és nagyobb a mellrák kockázata. Genetika A mellrák erős családi anamnézisében kockázati tényező, különösen akkor, ha férfi rokonainál volt már mellrák. Sugárterhelés A mellkasi sugárkezelés (például limfóma esetén) növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. Elhízás A túlsúly magasabb ösztrogénszinttel jár a szervezetben, ami növelheti a kockázatot. Herékbetegség vagy műtét A herék gyulladása (orchitis) vagy a herék eltávolítására irányuló műtét (orchiectomia) növelheti a kockázatot.

KAPCSOLÓDÓ: Kell-e aggódnia a sűrű mellek miatt?

„Ez a sebhelyem”: Hogyan küzd az egyik túlélő a férfi mellrák megbélyegzése ellen

Az orvosok a nyilvánvaló tünetek ellenére évekig kihagyták Bret Miller mellrákját. Most segíteni szeretne más férfiaknak megbirkózni a diagnózissal, és elkapni a korai figyelmeztető jeleket.

Cikk

BRCA1 és BRCA2: Genetikai mutációk, amelyek mellrákot okozhatnak férfiakban

A genetikai tényezők jelentős szerepet játszhatnak a férfiak mellrák diagnózisában. A számos gén egyikének mutációi, különösen a BRCA1 vagy BRCA2 gének, növelik az emlő- és prosztatarák kialakulásának kockázatát férfiaknál.

Ha egy mellrákos férfi hím leszármazottja örökli a BRCA2 gént, körülbelül 6 százalék az esélye, hogy végül mellrákot alakítson ki. A kockázata valamivel több, mint 1 százalék, ha a BRCA1-et örökli. A BRCA1- vagy BRCA2-mutációt öröklő nőstény gyermekeknél 40-80 százalékos a mellrák kialakulásának kockázata.

Az emlőrák tünetei férfiaknál

A férfiaknál a mellrák leggyakoribb tünetei a következők:

Fájdalommentes csomó vagy megvastagodás a mellszövetben Az emlőt borító bőr elváltozásai, mint például a mellbimbó gödröcskéi, ráncosodása, kivörösödése vagy hámlása, megfordítása, kivörösödése vagy hámlása a mellbimbóban.

KAPCSOLÓDÓ: 9 tévhit a prosztatarákról

Hogyan diagnosztizálják a mellrákot férfiaknál

Ha emlőrendellenességet észlel, orvosa mammográfiát, ultrahangot, mellbimbóváladékvizsgálatot vagy biopsziát rendelhet el annak megállapítására, hogy van-e rosszindulatú daganat. Az MRI is hasznos lehet. Az MRI számos célt szolgálhat: Megmutathatja a rák mértékét az érintett emlőben a normál szövethez viszonyítva, meghatározhatja, hogy a rák átterjedt-e a másik emlőre, és meghatározhatja a szükséges műtét mértékét.

Hogyan kezelik a férfi mellrákot?

Sebészet

A mellrákos férfiaknál általában a műtét az első kezelés. Egy egyszerű vagy teljes mastectomia során a teljes mellet eltávolítják, beleértve a mellbimbót is.

Ha a rák kiterjedtebb, akkor „nagy” műtétekre lehet szükség, amelyek eltávolítják a nyirokcsomókat vagy az izomszövetet. Az emlőmegtartó műtét, például a lumpectomia általában nem lehetséges, mivel a férfiak mellei olyan kicsik, hogy a daganat és a környező szövetek eltávolítása után kevés a megőrzendő szövet.

A műtét lehetséges mellékhatásai közé tartozik a vérzés és fertőzés a műtéti helyen, a hematóma (vérfelhalmozódás) és a szeróma (tiszta folyadék felhalmozódása) a sebben. A hónalji nyirokcsomók eltávolításának lehetséges hosszú távú hatása a kar duzzanata, amely a nyirokrendszer elzáródásából eredhet, a kar és a váll korlátozott mozgásával, valamint a bőr zsibbadásával a fel- és a belső karban.

Sugárkezelés

A sugárterápiát általában heti öt napon át a műtét után körülbelül 5-7 héten át alkalmazzák, hogy csökkentsék a mastectomia utáni kiújulás kockázatát.

Hormonterápia

A férfi mellrák körülbelül 85 százaléka ER-pozitív, ami azt jelenti, hogy a sejtek felszínén ösztrogénreceptorok találhatók. Ez a statisztika nagyjából 10 százalékkal magasabb, mint a mellrákos nőknél. A hormonterápiák, mint például a Soltamox (tamoxifen), a szelektív ösztrogénreceptor-modulátorként (SERM) ismert gyógyszerkategória, hatékony terápiának bizonyultak az ER-pozitív daganatok kezelésére férfiaknál és nőknél. A SERM-ek megakadályozzák, hogy az ösztrogén elérje a rákos sejtek felszínén lévő receptort, és serkentse a rákos sejtek proliferációját.

KAPCSOLÓDÓ: 10 áttétes mellrákról szóló blog, amelyet érdemes elolvasni, ha úgy érzi, hogy senki sem érti

Az emlőrákos férfiak prognózisa

A férfiak ötéves halálozási aránya 19 százalékkal magasabb, mint a nőké. Ez a magasabb halálozási arány a férfi mellrák kevésbé ismertségének és a rákos tünetek lassabb felismerésének tulajdonítható, ami késleltetheti a diagnózist és a kezelést.

Az eltérés azonban akkor is fennáll, ha figyelembe vesszük a klinikai jellemzőket, például a rák típusait, a kezelést és az ellátáshoz való hozzáférést.

A National Cancer Database adatainak elemzése azt sugallja, hogy egy lehetséges eltérő rákbiológia, kevésbé hatékony kezelési vagy megfelelési problémák, és talán az egészségtelen életmód is felelős lehet a férfiak alacsonyabb általános túlélési arányáért.

Források mellrákos férfiaknak

A Male Breast Cancer Coalition, egy non-profit betegvédő szervezet, mindenkit összehoz, hogy felvilágosítsa a világot a férfi mellrákról.

A HIS Breast Cancer Awareness egy 501(c)(3) nonprofit szervezet, amely a férfiak mellrákával kapcsolatos tudatosságot és oktatást támogatja.

Iratkozzon fel rákkezelési hírlevelünkre!

A legújabb a mellrákban

Amit a fekete nőknek tudniuk kell az áttétes emlőrákról

A korai felismerés, az érdekképviselet és az oktatás kulcsfontosságú az áttétes emlőrákban élő fekete nők számára.

Írta: Maia Niguel Hoskin, PhDMarch 17, 2021

Valódi történetek áttétes mellrákos nőktől

Írta: Maria Masters 2021. március 17

Szakértők szerint a mammográfiát a COVID-19 vakcina beadása előtt vagy 4-6 héttel azután kell ütemezni

Az oltás után megduzzadt hónaljnyirokcsomókról szóló jelentések arra késztetik a szakértőket, hogy új mammográfiás szűrési ajánlásokat adjanak ki

Liz Scherer 2021. február 26

Mellrákos fekete: “Az orvosom nem hitte el, hogy fájdalmam van”

Írta: Ashadee Miller, 2021. február 23

A mindennapi egészség mellrákos közösséget épít Twitter-csevegés: Íme, amit kihagytál

A mellrák elleni küzdelem hónapjának megünneplésére a Everyday Health összehívta a betegeket, az egészségügyi szakembereket és a nonprofit szervezeteket, hogy megvitassák a lehetőségeket. . .

Brianna Majsiak 2020. november 12

Instagram és Facebook, kérjük, hagyja abba a masztektómiás fotóink szexualizálását

Brianna Majsiak 2020. október 22

A mellrák gondozása és a fekete nők támogatása terén meglévő szakadék felszámolása

Az Egyesült Államokban a fekete és fehér nőknél körülbelül azonos arányban diagnosztizálnak mellrákot, de a fekete nőknél 40 százalékkal nagyobb az esély a halálozásra. . .

Írta: Kaitlin Sullivan 2020. október 21

Miért a félelem akadályozza meg a mellrákos közösséget az összefogástól?

Írta: Dana Donofree 2020. február 8

San Antonio Breast Cancer Symposium: Az immunterápia segíthet néhány nőnek, akik háromszoros negatív mellrákban szenvednek, és még sok más a konferencia 2. napjától

A nap hírei között szerepelt az immunterápia, a megelőzés és a luminalis B emlőrák kezelésének árnyalatai.

Szerző: Shari Roan 2019. december 13

San Antonio Breast Cancer Symposium: Új terápiák HER2-pozitív emlőrákos nők számára az 1. napon

A San Antonio Breast Cancer Symposium az egyik legnagyobb mellrákkal foglalkozó orvosi konferencia. Az 1. nap hírei erősen előrelépéseket tartalmaztak. . .

Szerző: Shari Roan 2019. december 12"

A tüdőrák típusának meghatározása az első lépés a legjobb kezelés kiválasztásához.

A tüdőráknak két fő típusa van: a nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) és a kissejtes tüdőrák (SCLC). Számos altípus létezik ezeken a kategóriákon belül, és van néhány más, viszonylag ritka típus is.

A GO2 Foundation for Lung Cancer szerint egyes daganatok olyan sejteket tartalmaznak, amelyek SCLC és NSCLC (gyakran nagy sejt) is. (1)

Az orvosoknak ismerniük kell a rák típusát, hogy meghatározzák a legjobb tüdőrák-kezelést, mivel mindegyik fajta más megközelítést igényel.

KAPCSOLÓDÓ: Az amerikaiak többet tehetnek a rák kialakulásának elkerülése érdekében – állítja az American Cancer Society

Nem kissejtes tüdőrák

Az American Cancer Society szerint a nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) a tüdőrák leggyakoribb típusa, amely az összes eset 80-85 százalékát teszi ki. (2)

Különböző típusú tüdősejtekből származó NSCLC-k léteznek, de leggyakrabban a következőket diagnosztizálják:

Adenokarcinóma Laphámsejtes karcinómaNagysejtes karcinóma

Adenokarcinóma

Az adenokarcinóma az összes tüdőrák körülbelül 30 százalékát teszi ki. (1)

Az American Cancer Society a következő tényeket kínálja az adenokarcinómáról (2):

Jellemzően a tüdő külső részének sejtjeiben fejlődik ki, amelyek normális esetben olyan anyagokat választanak ki, mint a nyálka. Leginkább dohányosoknál fordul elő, de ez a leggyakoribb tüdőrák, amely a nemdohányzókat érinti. Nőknél gyakoribb, mint férfiaknál. Ha Ön fiatal, és tüdőrákot diagnosztizáltak, a típus nagy valószínűséggel adenokarcinóma. Általában korábban diagnosztizálják, mint más típusú tüdőrákokat.

A szerkesztő választása

Mi a teendő áttétes, nem kissejtes tüdőrák diagnózisa után

A tüdőrák diagnózisa megrázó lehet. Tegye meg ezeket a lépéseket, hogy eligazodjon a kezelés felé vezető úton. …Tudj meg többet

Az adenokarcinómának van egy ritka alcsoportja, amely az alveolusokban (a tüdőben lévő apró légzsákokban) kezdődik, az úgynevezett adenocarcinoma in situ (AIS), amelyet korábban bronchioloalveoláris karcinómaként ismertek.

Az AIS-daganatok a tüdőrák diagnózisának körülbelül 3 százalékát teszik ki. (1)

Az AIS-ben szenvedők általában jobb prognózissal (kilátásokkal) rendelkeznek, mint a tüdőrák egyéb típusaiban szenvedők. (2)

KAPCSOLÓDÓ: 6 dolog, ami megtörténik a testeddel – és a tüdőrák kockázata –, ha abbahagyod a dohányzást

Laphámsejtes karcinóma

Az összes tüdőrák körülbelül 30 százaléka laphámsejtes karcinóma. (1)

Ez a fajta tüdőrák a vékony, lapos sejtekben kezdődik, amelyek a légutak járatait szegélyezik, leggyakrabban a tüdő központi részében, egy fő légutak közelében.

A laphámsejtes karcinómák a dohányzáshoz kapcsolódnak. (2)

Nagysejtes karcinóma

A nagysejtes karcinóma az összes tüdőrák körülbelül 9 százalékát teszi ki. (1)

Ez a rák a tüdő bármely részén megjelenhet. Általában gyorsan növekszik és terjed, ami kihívást jelent a kezelésben.

A nagysejtes karcinóma egy típusa, amelyet nagysejtes neuroendokrin karcinómának neveznek, a leggyorsabban növekvő NSCLC, és egy kissejtes karcinómához hasonlít. (2)

Az NSCLC egyéb altípusai

Az NSCLC egyéb altípusai közé tartozik az adenosquamous karcinóma és a szarkomatoid karcinóma. Ezek a tüdőrák sokkal kevésbé gyakori formái. (2)

KAPCSOLÓDÓ: Amikor a nem kissejtes tüdőrák terjed: mire számíthatunk

Kissejtes tüdőrák

A kissejtes tüdőrák (SCLC), amelyet néha zab-sejtes karcinómának is neveznek, a tüdőrákok körülbelül 15-20 százalékáért felelős.

Ez a rák egyfajta neuroendokrin daganat, amely sejteket tartalmaz, amelyek kisebbek, mint a legtöbb más rákos sejt.

Az SCLC gyorsan növekszik, az emberek körülbelül 70 százaléka csak a rák terjedése után kapja meg a diagnózist. (2)

Az SCLC szinte minden esete dohányzással kapcsolatos; rendkívül ritka olyan embernél, aki soha nem dohányzott. (3)

KAPCSOLÓDÓ: Tüdőrák: Melyik műtét megfelelő az Ön számára?

Mi a tüdőrák legagresszívebb típusa?

A kissejtes tüdőrák a tüdőrák legagresszívebb fajtája.

Bár a rákos sejtek kicsik, gyorsan növekednek, és gyorsan terjednek a test más részeire, például az agyra, a májra és a csontokra. (3)

Mivel az SCLC gyorsan növekszik, általában jól reagál a kemoterápiára és a sugárkezelésre, bár a legtöbb embernél megismétlődik. (2)

KAPCSOLÓDÓ: A mindennapi útmutató a rákkal való boldoguláshoz

A tüdőrák egyéb típusai

Más típusú daganatok is előfordulhatnak a tüdőben, beleértve:

Tüdőkarcinoid tumorok Ezek a daganatok jellemzően lassan nőnek. A tüdődaganatok kevesebb mint 5 százalékát teszik ki. (2)

Mesothelioma Ez a fajta rák leggyakrabban a tüdő nyálkahártyájában fordul elő, de kiindulhat a has, a szív vagy a mellkas bélésében is. Az azbeszt ásványi anyagnak való kitettséghez kapcsolódik. (1)

Ritka daganatok A tüdőben előforduló egyéb ráktípusok közé tartozik az adenoid cisztás karcinóma, a szarkóma, a limfóma és a hamartoma (jóindulatú tüdődaganatok). (2)

A tüdőbe terjedő rák A másik szervben kezdődő rák áttétet adhat a tüdőbe, bár ez nem tekinthető tüdőráknak. Például egy olyan daganat, amely a májban kezdődik, de a tüdőbe terjed, továbbra is májdaganatnak minősül, és ennek https://harmoniqhealth.com megfelelően kell kezelni. (2)

KAPCSOLÓDÓ: Linnea Duff: Élet késői stádiumú tüdőrákkal

Bronchogén karcinóma

A múltban a „bronchogén karcinóma” kifejezés olyan tüdőrákokat írt le, amelyek a hörgőkben – a tüdő nagy légutaiban – kezdődtek.

Ma ez a kifejezés általában a tüdőrák minden típusára vonatkozik. Más szavakkal, a „bronchogén karcinóma” csak egy másik módja a „tüdőrák” kifejezésnek, a Nemzeti Rákkutató Intézet szerint. (4)

Iratkozzon fel rákkezelési hírlevelünkre!

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

A tüdőrák típusai. A GO2 Tüdőrák Alapítvány. Mi a tüdőrák? Amerikai Rák Társaság. 2019. október 1. Tüdőrák – kissejtes. MedlinePlus. 2020. február 25. NCI Dictionary of Cancer Terms. Nemzeti Rákkutató Intézet. Mutass kevesebbet

A legújabb tüdőrák

Miért kapnak tüdőrákot a „soha nemdohányzók”?

Az örökkévalóságnak tűnő időszakban a dohányzás és a tüdőrák kéz a kézben járnak. A statisztikák most egy elkeserítő tendenciát mutatnak: egyre többen. . .

Írta: Julie Marks 2021. április 2

Túlélheti a tüdőrákot?

E halálos rák túlélési aránya nő.

Írta: Julie Marks 2021. április 2

Frissített tüdőrák-szűrési irányelvek: Több amerikait kellene fiatalabb korban szűrni, mondják a szakértők

A kibővített ajánlások azt jelenthetik, hogy a tüdőrák korábbi, jobban kezelhető stádiumában kapja el magát több kisebbség, nő és fiatalabb előzményekkel rendelkező ember számára. . .

Írta: Julie Marks 2021. március 30

Új remény a korábban „gyógyíthatatlan” nem kissejtes tüdőrák számára

Egy új kutatás szerint a KRAS gén mutációja által táplált nem kissejtes tüdőrákban szenvedő betegek új kezelési lehetőséget kínálnak.

Írta: Marcus A. Banks 2021. március 11

A tüdőrák 5 korai jele

Dustin Diamond halála egy kellemetlen igazságra helyezett reflektorfénybe: a tüdőrák egyre gyakoribb a soha nem dohányzók körében. Tudod, hogyan lehet észrevenni a tüneteket?

Írta: Jessica Migala 2021. február 18

8 módszer az öngondoskodás gyakorlására a metasztatikus, nem kissejtes tüdőrák kezelése során

Az öngondoskodási rutin segíthet abban, hogy a rákkezelés során a lehető legegészségesebb, aktívabb és érzelmileg kiteljesedett maradjon.

Írta: Julia Califano 2020. augusztus 27

Mit kell tudni, ha az áttétes, nem kissejtes tüdőrák átterjed a csontokra

A csontmetasztázisok fájdalmat, gyengeséget és töréseket okozhatnak. Ismerje meg, hogyan diagnosztizálják és kezelik.

Írta: Julia Califano 2020. augusztus 27

Tanuljunk meg együtt élni a végső tüdőrákkal

Doris Castevens négy és fél éve él a tudattal, hogy közelgő tüdőrák okozta halála. Íme, hogyan kezeli.

Melba Newsome 2020. július 7

Azok a dohányosok, akik leszoknak a tüdőrák diagnózisa előtt, nagyobb valószínűséggel élik túl a betegséget

A kutatások azt sugallják, hogy a leszokás, még a hosszan tartó dohányzók esetében is, és még a diagnózis felállítása előtt néhány évvel is javítja a betegséggel való túlélés esélyét. . .

Recommended Posts